Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Roberto Roena y sus Megatones - Se Pone Bueno / It gets better

O Roberto Roena γεννήθηκε στις 16 Ιανουαρίου του 1938 στο Mayagüez του Puerto Rico και είναι ένας από τους μουσικούς θρύλους που έβγαλε το Puerto Rico ...

Μεγάλωσε στη γειτονιά του Labios de Mayagüez, όπου και έμαθε τα πρώτα βήματα χορού  salsa μαζί με τον αδελφό του Cuqui στο La Sultana del Oeste.Στα 9 του ένα συμβόλαιο εμφανίσεων σαν χορευτής στο τηλεοπτικό πρόγραμμα  “La Taberna India” του Channel Two τον έφερε σε επαφή με τον διάσημο παίκτη κρουστών Rafael Cortijo, ο οποίος το 1956 θα τον μυήσει στο παίξιμο του bongo για να τον συμπεριλάβει για τα επόμενα 7 χρόνια στο μουσικό σχήμα που δημιούργησε με τον Ismael Rivera .Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και όντας αμιγώς σχήμα μαύρων μουσικών, έτυχε μεγάλης αποδοχής στις περιοδείες σε ΗΠΑ, Ευρώπη & Ν.Αμερική . Το επόμενο βήμα στην καριέρα του ήταν η συμμετοχή του στο συγκρότημα El Gran Combo που δημιούργησαν μέλη του σχήματος του Cortijo στη Νέα Υόρκη μετά τη διάλυση του αρχικού σχήματος λόγω σύλληψης του Ismael Rivera για ναρκωτικά .
 Αν και ο Roena είχε δημιουργήσει δικό του σχήμα από το 1967 τους “Los Megatones”, παίζοντας περιστασιακά latin & jazz  σε μικρά μαγαζιά, παρέμεινε στο σχήμα  El Gran Combo, που 'χε πλέον καθιερωθεί στη σκηνή της Νέας Υόρκης, ως το 1969 οπότε και αποχώρησε οριστικά λόγω αντιθέσεων του με τον τραγουσδιστή Andy Montañez .
'Εχοντας πλέον την εμπειρία σύντομα περιστιχήστηκε από αξιόλογους μουσικούς που είχαν ήδη συνεργασίες με καταξιωμένους μουσικούς όπως οι Tito Puente, Cortijo and his Combo, El Gran Combo & οι  Los Sunsets. Μουσικοί όπως οι Mario Ortiz, Bobby Valentín, Elias Lopés, Luis “Perico” Ortiz and Papo Lucca βοήθησαν τον Roberto να παρουσιάσει με τους Apollo Sounds μια νέα εκδοχή της salsa χρησιμοποιόντας 2 τρομπέτες , τρομπόνι, σαξόφωνο και αντιγράφοντας το συνδιασμό πνευστών των Blood, Sweat, and Tears.
Οι Apollo Sound ηχογράφησαν με την International Records (ένα παρακλάδι της Fania)  για μια 10ετία δημιουργόντας επιτυχίες όπως :“Traición,” “Chotorro,” “Mi desengaño,” “Fea,” “Marejada feliz,” “Cui cui,” and “El progreso,”. Tο αντίκτυπο του ήχου τους συνοδεύτηκε με πολλές περιοδίες σε ΗΠΑ  & Λατινική Αμερική συνοδεύοντας ακόμα και το περιβόητο σχήμα των Fania All-Stars.
Αν και από την δεκαετία του '80 η δημοτικότητα τους άρχισε να φθίνει ο Roena  διατήρησε τη φήμη του μουσικού του ταλέντου με συνεργασίες με γνωστούς καλιτέχνες όπως ο Sting αλλά και με μικρά αξιόλογα σχήματα δικαιολογόντας τη φήμη του σαν καινοτόμου όπως όταν το 1970 συνεργάστηκε με τον Manu Dibango.

Το "Se pone Bueno" είναι η πρώτη δισκογραφική δουλειά του Roena σαν αρχηγός μπάντας αν και παράλληλα ήταν μέλος των El grand combo. Οι Megatones ηχογράφησαν αυτό το άλμπουμ με την ετικέτα της Alegre Records.εχοντας στο δυναμικό τους και τους Camilo Azuquita, Andy Montañez &  Pellín Rodríguez,στα φωνητικά μέλη κι αυτοί των El Gran Combo.



1. Si los Rumberos Me Llaman
2. Rubia de Mi Pueblo
3. Se Pone Duro
4. Que Se Fuñan
5. Maracaibo Oriental
6. Ahora Si Que Tengo Ganas
7. Cantante del Amor
8. Take Five
9. Descarga los Megatones


 Roberto Roena-Conga
Mario Ortiz - Trumpet
Elias Lopez - Trumpet
Jesus Caunedo - Tenor Sax/Flute
Tata Palau - Alto Sax/Flute
Luchon Nuvez - Trombon
Pito Sepulveda - Trombon
Mario Roman - Piano
Enrique Aviles - Piano
Lin Torres - Bass
"Gole" - Timbales
Daniel Vazquez - Bongo
Sammy Ayala - Guiro
 Andy Montañez &  Pellín Rodríguez & Sammy Ayala- Chorus



Καλή ακρόαση !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου