Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Η αυτού εξοχότης Sir Victor Uwaifo & his Melody Maestroes (Ekassa vol2-Talk of the town)


πολλές πολλές εποχές βροχών παλιά, στις αρχές του καλοκαιριού του 1965 ένας ρυθμός επίμονος, καθαρός και δυνατός, σαγήνεψε τις ψυχές των μαύρων της Δυτικής Ακτής της Αφρικής...καβάλησε τους καυτούς ανέμους της Σαχάρα και απλώθηκε με τον αισθησιασμό του στα εξωτικά club της Ευρώπης για να μγέψει στο άκουσμά του τους διψασμένους για κάτι νέο Ευρωπαίους. Το τραγούδι ήταν το Joromi , ο χορός ήταν Akwete ... ο μάγος ήταν ο Sir Victor Uwaifo.


Γεννημένος το 1941 στην πόλη του Benin στην επαρχία του Edo, o πολυπράγμων και πολυμαθής(μουσικός, συγγραφέας, γλύπτης, κατασκευαστής μουσικών οργάνων, ποιητής και άνθρωπος των τεχνών) Sir Victor Uwaifo ήταν ο πρώτος Αφρικανός καλλιτέχνης που του απονομήθηκε χρυσός δίσκος (Philips τέλη δεκαετίας 60)
Με το καθαρά δικό του στυλ παιξίματος κιθάρας -ακόμα και με τα δόντια- έγινε γνωστός στα μέσα του 60 με το συγκρότημά του τους Melody Maestros, ενσωματώνοντας την απαλή μουσική παράδοση του Benin σε ρυθμικό χορευτικό funk ήχο με έντονο μπάσο και κοψίματα κιθάρας στο στυλ της Αμερικανικής soul & ψυχεδέλειας της εποχής.
Το αποτέλσεμα είναι ένα ελαφρώς ασυνήθιστο άκουσμα, συχνά μανιασμένο μα πάντα funky , χαρακτηριστικό του Νηγηριανού ρυθμού του highlife και μετέπειτα Afrobeat!


http://rapidshare.com/files/280586963/SIR_VICTOR_UWAIFO___HIS_MELODY_MAESTROES_-_EKASSA_VOL._2_-_TALK_OF_THE_TOWN__PHILIPS__1973__6361_033

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου