Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Leo Parker- Rollin' With Leo



Ο Leo γεννήθηκε στις 18 Απριλίου 1925 στη Washington, D.C και ήταν ένας από τους καλύτερους βαρύτονους σαξοφωνίστες της γενιάς του.Υπάρχουν 2 εκδοχές για την ενασχόλησή του με το βαρύτονο σαξόφωνο ...
κατά την πρώτη, όταν συμμετείχε στο bebop σχήμα του Billy Eckstine , ο Eckstine τον ώθησε έχοντας ανάγκη στο σχήμα του από ένα βαρύτονο σαξοφωνίστα...
κατά την δεύτερη -αν και ακούγεται τραβηγμένη πολύ- ο Leo (ή αλλιώς The Kid) το επέλεξε ο ίδιος προκειμένου να μην τον συγχέουν με τον Charlie Parker.

Η ουσία είναι πως το παίξιμό του είχε κάνει μεγάλη αίσθηση και το 1945 ήταν ήδη ένας -μαζί με τους Dexter Gordon, Sonny Stitt & Gene Ammons- από τους 4 "Ανίερους Σαξοφωνίστες΄" .

Μουσικά κατάφερε να συνδιάζει στοιχεία του bebop, των blues έχοντας συνεργασίες με ονόματα όπως ο Dizzy Gillespie και ηχογραφήσεις με τους Fats Navarro, J.J. Johnson, Teddy Edwards, Wardell Gray & Sir Charles Thompson, φτάνοντας και σε επιτυχίες με το κομμάτι "Mad Lad" που ηχογράφησαν με τον Thompson στην Apollo Records.

Το 1954 λόγω του εθισμού του στα ναρκωτικά σταμάτησε την μουσική του δράση ως το 1961 που επέστρεψε γράφοντας 2 άλμπουμς στην Blue Note .
To πρώτο ηχογραφήθηκε το Σεπτέμβρη του του 1961 με τίτλο : "Let Me Tell You 'Bout It" και το δεύτερο ένα μήνα μετά για να εκδοθεί το 1986 σαν "Rollin' With Leo" .
Το τρελό παιδί (Mad Lad - παρατσούκλι που του έμεινε από το ομόνυμο κομμάτι του ...) πέθανε λίγο καιρό μετά από συγκοπή ...το Φλεβάρη του 1962 ενώ δούλευε το 3ο του άλμπουμ για την Blue Note ...



Αν και τα μέλη του 6τέτου αυτού αποτελλούνται από μάλλον άγνωστους μουσικούς
Bill Swindell - tenor saxophone
Dave Burns - trumpet
Johnny Acea - piano
Stan Conover - bass (στο 2ο σετ ηχογραφήσεων αντικαταστάθηκε από τον Al Lucas)
Purnell Rice - drums (στο 2ο σετ ηχογραφήσεων αντικαταστάθηκε από τον Wilbert Hogan)
το σχήμα αυτό ηχογράφησε όχι μόνο το καλύτερο άλμπουμ του Parker αλλά κι ένα από τα καλύτερα της jazz!
Όπως πολύ σωστά είπε ο Dexter Gordon για τον Leo : "This Kid could play, lots of bottoms"....




http://rapidshare.com/files/226452355/Leo_Parker-Rollin___With_Leo.rar

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου